Bali osa 3 - koskenlaskua


Aivan ehdottomasti parasta Balilla oli koskenlaskuretki Telaga Waja -joella! Muuten en saarta halua suositella matkakohteeksi kenellekään, kuten aiemmista kahdesta tekstistä on kenties käynyt ilmi, mutta jos on esimerkiksi matkalla Gili-saarille Balin kautta, tämä kannattaa kokea.


Koskenlaskun alkupaikka on melko keskellä Balia, ja niinpä sinne on n. 1,5 tunnin automatka yleisimmistä turistikohteista, kuten Sanurista, josta me lähdimme. Kun matkalla on vielä pakollinen kahvimaistelupysähdys ja perillä jonkin verran odottelua, kuluu hotellilta lähdöstä useampi tunti, ennen kuin vihdoin pääsee kumiveneen kyytiin. 

Maisemia matkalla koskenlaskun lähtöpaikalle. 



Mutta useamman tunnin odottelu tulee kyllä palkituksi. Koskea lasketaan noin 12 kilometriä (16 km joidenkin lähteiden mukaan), mihin kuluu taukoineen kolmisen tuntia. Telaga Waja antaa kovemmat koskikyydit kuin Ayung-joki, jossa myös järjestetään koskenlaskua turisteille, 


Vaikka kumiveneessä jokainen joutuu töihin eli ohjaamaan melalla venettä omalta osaltaan oppaan ohjeiden perusteella, ehtii kyydissä silti nauttia upeista maisemista. Joen varresta löytyi vihdoin se kateissa ollut vehreä ja kaunis Bali!

Kameraan näitä maisemia ei paljonkaan saatu taltioitua, sillä se oli pakattu vesitiiviseen pussiin ja kätketty veneen pieneen tavarasäilöön. Kameran sai kaivaa esille vain kahdella taukopaikalla, joista ensimmäisessä oli vesiputous ja toisessa juomamyyntiä.

Ensimmäinen pysähdyspaikka oli noin tunnin laskemisen jälkeen.


Turvallisuussyistä kaikki eri retkijärjestäjien veneet laskevat kosken kimpassa. Meidän pienelle, kolmen hengen venekunnalle tämä olikin tarpeen, sillä hieman toisen taukopaikan jälkeen veneemme antautui. Oppaamme/kuskimme oli pumpannut veneeseen lisää ilmaa molemmilla taukopaikoilla, mutta lopulta keulan saumat antoivat niin periksi, että kaikki ilmat tyhjenivät siitä. Joki ei onneksi ole kovin syvä eikä leveä missään kohdassa, joten emme olleet missään vaarassa. Loppumatkaksi jakauduimme muihin veneisiin, joita onneksi siis oli useampia, ja kaikille löytyi varapaikka.



Ainoa miinus retkelle tulee juomaveden puutteesta. Veneeseen ei saa pakata mitään omia juomia, ei edes pientä vesipulloa. Ymmärrän toki, että mitään ylimääräistä veneisiin ei haluta, mutta mahdollisuus ostaa juomista on vasta toisella taukopaikalla. Siihen mennessä veneessä ja auringonpaisteessa on oltu jo kaksi tuntia, joten jano on kova! Jos olisin menossa tuonne uudestaan, kätkisin vaikka pienen pastillilaatikon johonkin taskuun, että saa edes jotain kurkunkostuketta tuon kahden tunnin aikana.


Retkestä ei selviä kuivana. Päinvastoin, kaikki kastuvat matkan varrella väkisinkin likomäriksi. Jos ei muuten, niin kuski ohjaa veneen jonkin vesiputouksen alle. 

Vaihtovaatteet on siksi ehdottoman hyvä olla mukana. Autot kuljettavat ne koskenlaskun päätepisteeseen, jossa on suihkut ja mahdollisuus vaihtaa kuivat vaatteet ylle. Sukat ja pitkähihainen voivat olla hyvä idea pitkälle paluumatkalle ilmastoidussa autossa, tai ainakin kuivat kengät. Minulla näitä ei ollut ja seuraavana aamuna heräsinkin kurkku kipeänä. 

Kommentit

  1. Eiii, miten me ei tajuttu tehdä tätä Balilla! Koskenlasku on ihan huippuhauskaa :D Mäkään en lainkaan tykännyt Balilla Kutasta enkä kyllä Sanuristakaan, mutta muuten sanoisin että löytyy sieltä miellyttäviäkin alueita :)

    VastaaPoista
  2. On kai siellä pakko olla niitä kivojakin paikkoja, kun niin moni saaresta tykkää. Me ei vaan sellasiin osuttu ja taisi se eka hotelli sijainnillaan viedä fiilikset. :) Me onneksi saimme koskenlaskuvinkin saarella aiemmin käyneiltä tutuilta, ja oli kyllä todella mahtava kokemus. Kiitos muuten, kun kommentoit, sillä löysin sen ansiosta blogisi. Aion ehdottomasti ryhtyä seuraamaan reissuanne tästä eteenpäin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti