Istanbulin eksotiikkaa

Luen parhaillaan aivan ihanaa kirjaa, Elif Shafakin Valkoista elefanttia. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1500-luvun Istanbuliin, aikaan, jolloin sen upeita moskeijoita rakennettiin.

Kirja toi mieleeni Istanbulin matkamme, josta on jo aikaa. Vuonna 2008 toukokuussa sinne suuntasimme varsinaisesti F1-kisamatkalle. Perillä olimme viikon, keskiviikosta keskiviikkoon, joten vaikka kisojen seuraamiseen menikin kolme päivää, jäi vielä hyvin aikaa tutustua kaupunkiinkin.

Minulla ei ollut kaupungista oikeastaan minkäänlaista ennakkokäsitystä. Silloinen työkaverini varoitteli, että siellä on hirmuisen likaista ja epämiellyttävää. En tiedä, milloin hän siellä oli käynyt, koska tuolloin, kun me siellä olimme, kaikkialla oli todella siistiä ja raikasta. Kaupunki oli kuin Pariisi itämaisella eksotiikalla.

Hotellimme sijaitsi Sultanahmetin alueella, kävelymatkan päässä monesta kiinnostavasta nähtävyydestä. Koska F1-kisapaikalle päästäksemme jouduimme istumaan liikenneruuhkissa, nautimme muut päivät kävellen kaupungin antimista. Bosporinsalmen risteily oli ainoa poikkeus tähän.

Kauneuden ja itämaisen eksotiikan lisäksi ruoka oli kaikkialla todella hyvää.


Tämän puiston toisella reunalla on Hagia Sofia, joka rakennettiin kirkoksi vuonna 537, muutettiin moskeijaksi 1453, ja on nykyisin museo. Valkoinen elefantti -kirjassa se on jonkinlainen sulttaanin eläintarhan ylijäämäeläinten säilytyspaikka.


Saman puiston toisella laidalla on Sininen moskeija eli Sultan Ahmedin moskeija.

Sininen moskeija

Hagia Sofia
 Sinisessä moskeijassa voivat myös turistit vierailla, kunhan noudattavat annettuja sääntöjä:


Sininen moskeija sisältä.
Hagia Sofia on sisätiloiltaan valtaisa. Tuolloin 2008 siellä oli menossa remontointia, ainakin seinä- ja kattomosaiikkeja kunnostettiin.


Hagia Sofia

Hagia Sofia

Hagia Sofia

Istanbulissa on myös useita basaareja. Ihan hotellimme lähistöllä oli The Grand Bazaar, josta löytyykin sitten aivan kaikkea.




Tähän loppuun vielä muutama kuva pari tuntia kestäneeltä Bosporinsalmen risteilyltä. Siinähän mentiin sujuvasti kahden maanosan, Euroopan ja Aasian rajalla. Salmen rannoilta löytyi hienoja palatseja, ja varsinkin Aasian puolella tavanomaisempaakin asutusta.





Harmillista, että Turkissa on tällä hetkellä "ennalta-arvaamaton turvallisuustilanne", kuten Ulkoministeriö kuvailee matkustustiedotteessaan. Muuten suosittelisin matkaa sinne ehdottomasti, nyt hieman varauksellisesti.

Kommentit