St. Louisin Gateway Arch

Pariisilla on Eiffel-torninsa, joka pilkahtelee näkyviin milloin missäkin päin kaupunkia liikkuessa. Route 66:n reitille osuvalla St. Louisilla on puolestaan Gateway Arch, suomalaisen Eero Saarisen suunnittelema portti länteen.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kaari kohoaa 192 metrin korkeuteen, ja on alaosastaan myös yhtä leveä. Rakennelman huipulle pääsee pienillä viiden hengen hisseillä, ja ylhäällä tuntuu kuin olisi lentokoneessa sillä erotuksella, että lattia on joka kohdasta kaareva. Lentokonemaisista ikkunoista on huikeat näkymät koko kaupungin yli ja vähän kauemmaksikin. Ahtaista paikoista kärsiville tätä vierailua ei voi suositella.

Kaari valmistui 1965. Se on symboli ja muistomerkki Yhdysvaltain laajentumisesta länteen. Kun Yhdysvallat osti Louisianan, sen silloinen pinta-ala kutakuinkin tuplaantui St. Louisista länteen.


Kuvassa kaaren kapeimmalla - korkeimmalla - kohdalla erottuvat juuri ja juuri pienet ikkunat.
Pahoittelut kuvanlaadusta, mutta tämä oli ainoa kuva, jossa näkyy, kuinka ylösvieviin hisseihin mennään sisään. Viiden hengen hissejä on siis useita ja ne liikkuvat peräkkäin ylös ja alas.

Kaaren alla on museo, jossa on varsinaisen näyttelyn ohella nähtävissä myös yksi hissivaunu. Eli tällaisia pyöreitä palleroita ne ovat.

Ylhäällä oli kuin lentokoneessa olisi ollut: kapea käytävä, pienet ikkunat, katto matalalla.
Tällaisia maisemia kaaren huipulta näkyi:

Kuvassa näkyy Busch Stadium eli St. Louisin baseball-joukkueen St. Louis Cardinalsin kotistadion. Kävimme katsomassa siellä yhden baseball-ottelun.

Kuvassa etualalla St. Louisin kaupungintalo (sinikupolinen rakennus).

Mississippi-joki.
Kaaren alapuolella, maan alla, on museo, joka esittelee kaaren rakennusvaiheita sekä Yhdysvaltojen laajentumista länteen. On vankkureita, intiaanitelttoja, oravannahkoja, biisoneita jne.



Koska kaari on sen 192 metriä korkea, se tosiaan pilkahtelee näkyviin joka puolella kaupunkia liikkuessa.

Kaupungintalon edustalla.

Näkymä hotellihuoneemme ikkunasta.

Baseball-stadionillekin kaari pilkottaa.

Kommentit