Gizan pyramidit Kairossa

Egyptiin matkustamista ei tällä hetkellä suositella. Toisin oli 2008, jonka ihan ensimmäisen viikon vietimme pakettimatkalla Hurghadassa. En kyllä yhtään ikävöi siihen matkakohteeseen takaisin.

Täysihoitohotelli oli siisti ja sen uima-allasalue ihana, mutta heti hotellin ulkopuolella oli rumaa ja likaista, ja hieman turvattoman oloista liikkua. Kylmä pohjoistuuli puhalsi koko viikon ja vesi sekä uima-altaissa että meressä oli jäätävän kylmää. Uima-altaan äärellä makailusta ei oikein voinut nauttia, kun iho oli ihan kananlihalla kylmän viiman takia.

Reissun ehdottomasti paras anti oli retki Kairoon. Koska Hurghadasta on Kairoon noin kuuden tunnin ajomatka, retki alkoi aamuyöstä ja päättyi n. 20 tuntia myöhemmin. Koska turistikohteisiin oli ollut noihin aikoihin jotain iskuja, eri matkan- ja retkijärjestäjien bussit kokoontuivat menomatkalle yhdeksi isoksi saattueeksi.

Turvajärjestelyjä korostettiin, ja niinpä tuntuikin oudolta, että paluumatka voitiin kuitenkin tehdä ihan vain oman bussimme voimin. Mahtoiko ajatus olla, että kaikki turistit olivat käyttäneet rahansa Kairossa eikä bussissa siten olisi ollut mitään ryöstettävää? No, mitään ei kuitenkaan sattunut kumpaakaan suuntaan mennessä, ja hyvä tietysti niin.

Kairo tuntui Hurghadan jälkeen aidolta ja kaikessa rähjäisyydessäänkin vaikuttavalta. Paljon sitä ei tietenkään näin yhden päivän retkellä ehtinyt nähdä, mutta ainakin näimme Gizan pyramidit. Ne olivat kyllä kaiken bussissa istumisen arvoiset, ja melkeinpä myös koko kolean lomaviikon arvoiset.

Portti kaupunkiin.

Räpsy bussin ikkunasta.

Retken tärkein päämäärä häämöttää horisontissa.Pyramidiin pääsee myös sisälle, jos haluaa. Minä en halunnut, sen verran ahdistun ahtaissa paikoissa. Mies sen sijaan pujotteli porukan mukana kapeaa, pimeää, noin 1,5 metriä korkeaa käytävää pyramidin keskelle. Ei kuulemma ollut mikään nautinto.

Valokuvista ei kovin helposti tule esille näiden rakennelmien massiivisus, mutta tästä kuvasta saa edes jonkinlaista käsitystä kokoluokasta. On näiden rakentaminen ollut huikea urakka!

Näkymä pyramidilta kaupunkiin päin.

Myös Sfinksi oli vaikuttava näky...

... varsinkin ilman kanssaturisteja.Kommentit