Grande Cornichea La Turbiesta Nizzaan

Nizzan ja Monacon välissä menee kolme rannikkotietä, cornichea. Grande Corniche (tienumero D2564) kulkee näistä ylimpänä ja tarjoaa hienoja näkymiä pitkin rannikkoa.

Minulla oli kunnianhimoinen suunnitelma ensimmäiseksi kokonaiseksi lomapäiväksemme Rivieralla: ajaisimme Grande Cornichea La Turbiesta Nizzaan, Moyenne Cornichea (eli keskimmäistä) takaisinpäin Monacon liepeille ja sitten vielä alinta eli Corniche Inférieurea takaisin La Turbiehen ja kämpällemme.

Kilometreissä matkaa ei olisi kovinkaan paljon kertynyt, serpentiinimutkia sen sijaan sitäkin enemmän. Reitti olisi toki ollut ihan tehtävissä yhden päivän aikana ja yhdellä kertaa, mutta loppujen lopuksi jäimme niin moneen paikkaan ihastelemaan maisemia tai muuten vain fiilistelemään tunnelmaa, että aika - ja voimat - loppuivat kesken. Alin noista teistä sai jäädä vielä toiseen kertaan.

Grande Cornichen varrelta löytyy Fort de la Revére eli vuosina 1882-1885 rakennettu linnoitus. Kovin helppo sinne ei kyllä ole löytää, sillä tieltä ei ole suoraan opasteita sinne - tai en ainakaan huomannut. Sen sijaan pitää kääntyä Parc de la Grande Cornichen kylttien perusteella ja ajella yhä kapeammaksi muuttuvaa tietä ylöspäin. Hieman myöhemmin tulee vihdoin vastaan opasteita linnoituksellekin, ja tie päättyy sen parkkipaikalle.

Fort de la Revéven linnoitus sijaitsee 675 metriä merenpinnan yläpuolella ja sieltä on hulppeat näkymät alas niin merelle kuin mantereellekin. Tai on, mikäli sää on selkeä. Harmillisesti meidän tuolla käydessä linnoituksen kohta oli pilvessä, vaikka alapuolella olikin selkeää. Onneksi pilvet liikkuivat melko ripeästi ja aina välillä maisema pilkahti esiin.

Näkymiä Grande Cornichen varrelta.

Grande Corniche.

Fort de la Revére

Eipä maisemia paljon aluksi näkynyt linnoitukselta.

Kun pilvet sitten vähän hälvenivät, alkoi maisema erottua.

Linnoituksen pääsee kiertämään pientä polkua pitkin. Sisälle linnoitukseen ei pääse.


Linnoitus rakennettiin alunperin suojelemaan Nizzaa sen ajan valloittajilta (keitä lienevätkään olleet). Toisen maailmansodan aikana se toimi Liittoutuneiden vankileirinä.Ezen vuoristokylä näkyy tuon keskellä olevan "nyppylän" päällä.

Linnoitukselta palasimme takaisin Grande Cornichelle ja huristelimme tietä alas Nizzan keskustaan. Lounaan, pienen shoppailukierroksen ja kivikkoisella rannalla oleskelun jälkeen etsiydyimme keskimmäiselle rannikkoteistä eli Moyenne Cornichelle seuraavana etappinamme Ezen vuoristokylä. 

Matkalla sinne osui kohdalle hieno pysähdyspaikka, josta oli - jälleen kerran - upeat näkymät rannikkoon.

Taustalla näkyvä niemi on Cap Ferrat. Siellä teimme huikean hienon patikoinnin, mutta siitä tarkemmin toiste.

Saint Jean Cap Ferratista löytyy hieno uimaranta ja useita pienempiä uimapaikkoja.

Ezen kylään saapuessamme emme löytäneet autoille parkkipaikkaa, ja koska kellokin alkoi olla melko paljon - ja voimat vähissä - jätimme Ezessä käynnin toiseen kertaan.


Kommentit