Peillen ja Peillonin vuoristokylät

Noin 20 kilometrin päässä Nizzasta sisämaahan on Arrière-Pays Niçois -niminen alue. Siellä suunnalla meidän vuokratalomme oli, ja siellä sijaitsee myös kaksi viehättävää, pientä vuoristokylää: Peille ja Peillon.

Koska kumpikin kylistä on mainittu Lonely Planetin oppaassa, joka minulla oli reissussa mukana, ja koska ne tosiaan sijaitsivat lähellä majapaikkaamme, päätimme käydä tutustumassa kyliin.

Taloltamme Peilleen oli matkaa vain viitisen kilometriä. Siitä edelleen Peilloniin samaa tietä kymmenisen kilometriä. Linnuntietä talolta Peilloniin olisi ollut vain kilometrin verran, mutta välissä on melkoista vuoristoa.

Peillen asukasluku on noin 2300. Meidän vierailumme siellä osui sunnuntaihin ja kylä oli silloin kovin rauhallinen. Kylän keskeltä löytyi aukio, jonka ympärillä oli muutama ravintola ja jonne oli kokoontunut selvästi kylän omaa väkeä jonkinlaiseen kokoukseen.

Kylä oli hyvin viehättävä, keskiaikaisine kujineen ja rakennuksineen. Keskusaukion ravintoloiden lisäksi silmään osui kävelyn aikana muutama muukin ruokapaikka/kahvila. Kyllähän kylässä saisi kauemminkin aikaa kulumaan, mutta meidän 10 hengen sakki käveli sen melko nopeasti läpi, istuskeli hetken aikaa kyläaukion laidalla, tankkasi juomia kioskista ja jatkoi sitten matkaa kohti Peillonia.

Peille


Peillen kujat olivat kapeita, mutta sentään leveämpiä kuin Peillonissa.

Kyläaukion reunoilla oli viehättävän oloisia ravintoloita. 

Kuvassa näkyvä kissa (pöydän päällä) oli yksi harvoja tällä reissulla nähtyjä.

Peillonin kylä sijaitsee huikealla paikalla kukkulan päällä. Se on asukasluvultaan Peilleä pienempi: asukkaita on noin 1400. Ravintolamäärä olikin huomattavasti Peilleä vähäisempi eikä kohdalle osunut ainuttakaan kioskia tai kaupan tapaista. Tosin moni ravintolakin oli hyvin huomaamaton sunnuntaina keskellä päivää, joten ehkä emme vain huomanneet liikkeitä. 

Kylässä on yksi kovastikin kehuttu ravintola, Auberge de la Madone. Sinne yritimme mennä kahville/teelle, mutta koko kylän elämä tuntui keskittyneen sunnnuntain alkuiltapäivästä sinne. Paikka oli sen verran täynnä, ettei 10 hengelle löytynyt tilaa. Ravintolaan kannattaakin tehdä pöytävaraus, mikäli haluaa varmistaa pääsyn sinne.

Meitä tämä takaisku ei kovin suuresti haitannut, sillä piipahdus siellä tuli mieleen vasta paikan päällä. Kierrettyämme kylän jatkoimme alas kohti rannikkoa ja siellä Villefrance-sur-Merin kaupunkia, mutta siitä lisää joku toinen kerta. 

Tuolla edessä ylhäällä pilkottaa Peillon.

Meille nämä kylät tosiaan sijaitsivat mukavan lähellä ja niissä oli siten helppo piipahtaa. Mutta lähtisinkö käymään niissä erikseen vaikkapa Nizzasta asti? Jaa-a, enpä tiedä. Tie Peillonista rannikolle on melko mitäänsanomaton, mutta Peillon-Peille-La Turbie-väli tarjoaa kauniita vuoristomaisemia. Jos patikointi kiinnostaa, pääsee kyliin jalkaisinkin La Turbiesta, tai kylästä toiseen ja päinvastoin. Sellaiseen retkeen seutua kyllä voi suositella ja kunhan ehdin, kirjoitan meidän tekemästä patikoinnista Peilloniin.

Kommentit